10 tips voor het ontwerpen van je eigen website

10 tips voor het ontwerpen van je eigen website

Waar grote bedrijven doorgaans veel aandacht besteden aan hun website, verwaarlozen kleinere bedrijven, eenmanszaken en freelancers hun website vaak. Een website moet niet alleen professioneel worden opgezet, maar moet ook regelmatig worden onderhouden en bijgewerkt. Zonde, want een website is een belangrijk marketinginstrument. Een goede website kan klanten aantrekken, maar kan ook prospects afschrikken zodat ze nooit klant worden.

Het achterliggende principe is eenvoudig: als een potentiële klant uw website heeft gegoogeld of op een andere manier kennis heeft gemaakt met de site, zoekt hij naar de oplossing voor een probleem of een antwoord op een vraag (“Waar kan ik… ?Wie kan mij helpen met…?Wie kan…?”). Met zijn probleem of vraag in gedachten klikt hij op uw website en komt op de homepage. En nu is het nog maar de vraag of de bezoeker zich snel kan oriënteren op de website.

Op de homepage van een website wil de bezoeker het volgende weten

De volgende stap is de structuur van de website

Ziet de bezoeker meteen op welke subpagina hij meer informatie over zijn vraag kan vinden? Dus: is de website gebruiksvriendelijk? Bereikt de bezoeker zijn doel met een paar klikken? Wie een website opzet of onderhoudt, moet dus met veel aspecten rekening houden. Een website laten maken of helemaal zelf maken? Dezelfde 10 tips zijn belangrijk.

Hier zijn 10 tips voor een website die klanten aantrekt

  1. Wat je ook doet, denk altijd aan een bezoeker die haast heeft. Je bezoeker is ongeduldig!
  2. Zorg voor een balans tussen tekst en beeld. Veel websites bevatten te veel tekst.
  3. Denk goed na over de kleuren die je gebruikt. Je favoriete kleuren hoeven niet per se goed te zijn voor je website.
  4. Schrijf korte zinnen en vermijd vreemde woorden.
  5. Maak alinea’s met relatief korte intervallen. Scheid de alinea’s met een witregel.
  6. Gebruik waar nodig en mogelijk opsommingstekens.
  7. Zorg ervoor dat je tekstblokken niet te breed zijn. Op internet volgt het oog grote blokken tekst niet goed.
  8. Kies een gemakkelijk leesbaar lettertype (bijv. Arial, Georgia, Verdana). Ook de kleur van het lettertype, de lettergrootte en de regelafstand hebben invloed op de leesbaarheid van uw tekst.
  9. Zet de zorgen van je bezoekers op de voorgrond en probeer de juiste snaar te raken bij het aanspreken. Bedenk bijvoorbeeld of de “u” of de “u” geschikt is voor uw website.
  10. Het maakt niet uit of uw website spel- en grammaticafouten bevat. Fouten kunnen gebeuren, maar een website mag niet vol fouten staan. Spellings- en grammaticafouten worden door de meeste mensen nog steeds geïnterpreteerd als een indicatie van een gebrek aan professionele competentie. De conclusie loopt volgens het volgende schema: “O jee, veel fouten!” → “Is niet bekwaam en kan mijn probleem niet oplossen.” → “Ik winkel hier niet!”

Uit de weinige punten die ik hier heb uitgelicht, kun je al zien dat een website zijn eigen wetten gehoorzaamt. Dat geldt zowel voor de optiek als voor de structuur en natuurlijk de teksten. En dat betekent ook: Een gedrukte tekst mag nooit 1:1 op een website worden geplaatst. Goede webteksten zijn teksten die speciaal voor het web zijn geschreven en zijn afgestemd op de doelgroep.

10 tips voor het ontwerpen van je eigen website
Schuiven naar boven